Overenskomst

Overenskomst 2024

Foreningens Aftaleudvalg kan oplyse, at det onsdag aften d. 22. januar 2025 lykkedes at komme til enighed med FPS Center for Overenskomst om betingelserne for Overenskomst 2024.

Aftalen tager afsæt i det statslige overenskomstforlig fra 2024, hvilket medfører en markant lønstigning på vores område. De procentuelle lønstigninger skal naturligvis anerkendes, da det for mange vil medføre en reduktion i nettoløn tabet ved militær tjeneste. Ud over de generelle stigninger, er der desuden for enkelte løngrupper foretaget en tilpasning, for at sikre justering i forhold til tilsvarende fastansatte graders lønniveau.

Det skal dog påpeges, at vi som ved tidligere forhandlinger ikke oplever grundlønnen som en udfordring, da vi som timelønnede deltidsansatte forudsætter ensartede lønninger i forhold til de fastansatte, ligesom vi generelt accepterer et vist tab i forhold til civil løn. De udfordringer vi går til forhandlingsbordet med, er de situationer hvor vi forskelsbehandles og i mange tilfælde forventes at arbejde helt ulønnet. Frustrationen er derfor stor, når vi mødes af manglende forståelse for eller vilje til at drøfte de alvorlige uretfærdigheder der opstår, i de mange situationer hvor vi som reserveofficerer i modsætning til alle øvrige reservister og fastansatte ikke kan aflønnes, parallelt med at vi forventes at opgive vores civile løn. (Manglende merarbejdetillæg, -afspadseringsmuligheder, -løn under transport på tværs af landet indenfor arbejdstid, -øvelsestillæg eller anden kompensation ved døgntjeneste).

Overenskomstprocessen har derfor, som tidligere, været en uskøn affære blottet for enhver form for konstruktiv tilgang til, hvordan man får mest mulig effekt af reserveofficerskorpset indenfor de udstukne rammer. I lighed med tidligere overenskomstforhandlinger, er der således heller ikke lavet de aftalte analyseprojekter der skulle have afdækket behov til en fremtidig reservestruktur, for derigennem at levere et grundlag for udarbejde en overenskomst der understøtter det operative behov.

Imidlertid er det lykkedes, uden for aftaleområdet, at få indskrevet tilkendegivelse om fremtidige analyseprojekter for at sikre disse forudsætninger, og få afdækket muligheder for fremtidig administrativ forenkling til gavn for alle parter. Vores største glæde ved aftalen er dog, at nogle af de yngre personelgrupper fremadrettet vil få et forøget Merarbejdetillæg i de mange situationer hvor tjenesten kræver lange arbejdsdage.

De væsentligste ændringer og forbedringer, som også gælder for de tilsvarende grader for Beredskabsstyrelsens reserveofficerer, er jævnfør resultatpapiret følgende (forbeholdt endelig godkendelse ved både Finansministeriets og HPRD’s samlede bestyrelse):

  • Der ydes generelle lønforhøjelser og lønreguleringer svarende til Akademikerforliget og CFU forliget.
    • Regulering per 1. april 2024 på 5,89% indføres med tilbagevirkende kraft ved først komne lønkørsel efter endelig godkendelse.
    • Regulering per 1. april 2025 på 1,31% træder i kraft på gældende dato.
  • Pensionsprocenten hæves med virkning fra 1. april 2025 til 18,07%.
  • For løngruppe 6 (OL/KK) og 7 (OB/KD) forhøjes minimums grundlønnen fra  1. april 2025, svarende til forbedringerne for fastansatte officerer i tilsvarende grader.
  • For løngruppe 3 (PL) og 4 (KN/KL) forhøjes satserne for det Merarbejdetillæg der udløses ved arbejde i mere end 9 timer.

Endelig Overenskomst offentliggøres på hjemmesiden når den er endeligt godkendt.

Overenskomst 2021

HPRD's bestyrelse har enstemmigt godkendt OK 21 på ekstraordinært bestyrelsesmøde søndag den 5. marts 2023, hvorunder formandskabet blev bemyndiget til at underskrive aftale med FPS' overenskomstafdeling mandag den 6. marts 2023. Aftalen er godkendt af Finansministeriet den 21. marts 2023 og kan derfor offentliggøres af begge parter nu.

HPRD's bestyrelse er efter det lange forløb tilfreds med den indgåede aftale, som udover almindelig procentregulering efter samme regler som Statens overenskomst med AC (og dermed også HOD) afskaffer stilllingsbetegnelser efter det gamle M-system.

Fra den 1. april 2023 er alle stillinger for reserveofficerer kategoriseret i løngruppe 1 - 7 (LG 1 - 7), jf. skema nedenfor.

De væsentligste ændringer og forbedringer, som også gælder for de tilsvarende grader for Beredskabsstyrelsens reserveofficerer, er følgende:

Alle

  • Generelle lønforhøjelser og lønreguleringer svarende til det aftalte i AC/CFU-forliget.
  • ATP sats forhøjes til A.
  • Pensionsbidrag udbetales direkte sammen med lønnen.

LG 1 - 4 (jf. skema nedenfor):

Merarbejdetillæg

Det gamle merarbejdetillæg for LG1-4 på 149,88 kr. (MAR 12), som tidligere blev udløst allerede ved en fuld indkommanderingsdag på 7,4 timer ændres.

Fremover kan alle de yngre officerer (SL, LT, PL og KN) aflønnes svarende til lidt over 9½ times løn ved merarbejde. Grænsen for hvornår tillægget udløses hæves samtidigt, således at tillægget udløses når man passerer 9 timers tjeneste. I praksis ydes der således lidt over 2 timers ekstra løn, så snart man overstiger 9 timers arbejde ved almindelig tjeneste.

Øvelsestillæg ydes uændret ved vagt, øvelse eller sejlads.

Opmærksomheden henledes på, at det fortsat er muligt at yde engangsvederlag for særlig tjeneste, og medlemmerne opfordres til at have dette in mente og indgå sådanne aftaler samtidig med, at den konkrete relevante tjeneste aftales med indkommanderende enhed/myndighed.

LG 5 (major-R, orlogskaptajn-R og sektionschef-R)

M322-majorer, M322-orlogskaptajner samt U322-sektionschefer udnævnt før den 26. september 2018, som på aftaletidspunktet er på rådighedskontrakt, omklassificeres og indplaceres i løngruppe 5 i stedet for løngruppe 4 og aflønnes herefter.

Derudover kan tidligere M322-majorer, M322-orlogskaptajner samt U322-sektionschefer, der er udnævnt før den 26. september 2018, og hvis rådighedskontrakt er udløbet i perioden fra 1. april 2022 til aftaletidspunktet, i forbindelse med ansøgning og ansættelse i en løngruppe 5 stilling i reserven indplaceres heri uden forudgående realkompetencevurdering. Det er en forudsætning, at rådighedskontrakten skal være indgået senest den 31. december 2023.

Øvrige M322-majorer, M322-orlogskaptajner samt U322-sektionschefer, der overgår fra den faste struktur til reserven, eller som genindtræder efter afgang, vil i forbindelse med ansøgning og ansættelse i en løngruppe 5 stilling blive realkompetencevurderet. Udnævnelse til løngruppe 5-major/-orlogskaptajn/-
sektionschef i reserven efter realkompetencevurdering vil enten ske direkte eller efter opfyldt uddannelsesaftale.

Den hidtidige ordning om degradering til kaptajn-R (LG 4) med tillagt grad som major er historie.

Da medarbejdere i løngruppe 5 overalt i Staten er omfattet af regler om arbejdstidsneutralitet har det ikke i denne omgang været muligt at aftale satser for merarbejdetillæg eller kompensation for manglende mulighed for afspadsering.

Øvelsestillæg ydes uændret ved vagt, øvelse eller sejlads, og det er bestyrelsens vurdering, at øvelsestillæg i vid udstrækning anvendes, hvor merarbejde i væsentlig grad finder sted i praksis. Opmærksomheden henledes på, at det fortsat er muligt at yde engangsvederlag for særlig tjeneste, og medlemmerne opfordres til at have dette in mente og indgå sådanne aftaler samtidig med, at den konkrete relevante tjeneste aftales med indkommanderende enhed/myndighed.

LG 6 og 7 (oberstløjtnant-R/kommandørkaptajn-R/kolonnechef-R, oberst-R/kommandør-R og brigadegeneral-R)

Disse reserveofficerer er omfattet af Forsvarets chefgruppe, hvor alle er omfattet af regler for arbejdstidsneutralitet, og det har ikke i denne omgang været muligt at aftale satser for hverken merarbejde- eller øvelsestillæg eller kompensation for manglende mulighed for afspadsering.
Grundlønnen for chefer i løngruppe 6, oberstløjtnanter, kommandørkaptajner samt brigadechefer, forhøjes til følgende ramme (årligt grundbeløb MAR 12): kr. 534.703 – kr. 575.745, jf. skema nedenfor.

Reservens chefgruppe er fortsat omfattet af "Ny Løn", der f.eks. åbner mulighed for individuelle forhandlinger om et tillæg, der modsvarer til de ikke-pensionsgivende funktions- eller ulempetillæg, som fastansatte officerer i disse løngrupper oppebærer. Disse bør forhandles ved indgåelse af rådighedskontrakt eller årligt.

Opmærksomheden henledes på, at det fortsat er muligt at yde engangsvederlag for særlig tjeneste, og medlemmerne opfordres til at have dette in mente og indgå sådanne aftaler samtidig med, at den konkrete relevante tjeneste aftales med indkommanderende enhed/myndighed.

Beredskabsofficerer og officerer af reserven aflønnes med en basisløn, jf. nedenstående

Løngruppe Grad Årligt beløb (grundbeløb 31. marts 2012)
1 Sekondløjtnanter 249.025 kr.
2

Løjtnanter
Mestre af reserven

265.000 kr.
3 Premierløjtnanter
Reservelæger af 2. grad
Reservedyrlæger af 2. grad
Reservetandlæger af 2. grad
Korpsmestre 
288.345 kr.
4 Kaptajner/kaptajnløjtnanter
Reservelæger af 1. grad
Reservedyrlæger af 1. grad
Reservetandlæger af 1. grad
Sektionsledere
327.665 kr.
5 Majorer/orlogskaptajner
Sektionschefer
471.000 - 500.000 kr.
6 Oberstløjtnanter/kommandørkaptajner
Overlæger
Overdyrlæger
Overtandlæger
Stabslæger af 2. grad
534.703 - 575.745 kr.
7 Oberster/kommandører
Brigadegeneraler/flotilleadmiraler 
592.911 - 704.880 kr.

 

Tiden forud for OK 21


Historisk indgik ROID/HPRD den seneste ordinære overenskomst i 2002, hvorpå Reserven blev afviklet fra 2004 og fremad.

I perioden fra 2002 – 2018 blev OK 02 blot procentreguleret, hvilket til sidst førte til en uhensigtsmæssig situation, bl.a. fordi forsvarets faste officerer i mellemtiden skulle overføres fra en tjenestemandsstruktur til en ny struktur af overenskomstansatte. Undervejs var Forsvaret blevet omstruktureret til at bestå af de berømte 7 styrelser.

Forsvaret var desuden blevet omfattet af ”Ny Løn”, hvilket betyder, at majorniveauet sammenlignes med civilt ansatte special- og chefkonsulenter, der anses for arbejdstidsneutrale (dvs. ingen maksimal arbejdstid, hvor merarbejde afspadseres løbende).

Oberstløjtnantsniveau og højere omfattes af Forsvarets/Statens chefniveau, der tilsvarende er arbejdstidsneutrale. Det giver mening for fastansatte men absolut ingen mening for reserven, der er ansat på dagløn uden den fastansatte chefs mulighed for selv at kompensere egen merarbejdstid.

Af bl.a. disse årsager, samt resultatet af DS9 arbejdet ved årsskiftet 2017/2018, ønskede såvel Forsvaret som HPRD i 2018 at indgå en tidssvarende aftale for løn og ansættelsesvilkår ud fra et princip om ”ens aflønning af fastansatte officerer og reserveofficerer med de forskelle, som ansættelsesforholdenes
forskellighed tilsiger”.

Resultatet førte til OK 18, som formentlig er det dokument i HPRD’s 103 år lange historie, som flest medlemmer har haft holdninger til. 

I praksis medførte OK 18 følgende hovedproblemstillinger, som HPRD’s forhandlingsudvalg efter en omfattende dialog med reservechefer identificerede i efteråret 2020:

  • Uønsket degradering af major-R M322 til kaptajn-R ved overgang til løngruppesystemet (LG)
    • Intet merarbejdetillæg, herunder ingen kompensation for manglende mulighed for afspadsering til LG 5 og højere grader (major-R og opad)
    • Intet øvelsestillæg til LG 6 og højere grader (oberstløjtnant-R og højere)
  • Uhensigtsmæssig anvendelse af den indførte 3-timers regel
    • Kreativ definition af aktiviteter, der udløser tillæg for vagt, øvelse eller sejlads. 

For at finde en løsning på disse problemstillinger fremsatte HPRD sine officielle skriftlige krav den 15. december 2020 og indledte forhandlinger om OK 21 ved sættemøde den 22. januar 2021.

De indledende forhandlinger kørte fast, men i efteråret 2021 førte forhandlingerne til et egentligt aftaleudkast mellem FPS og HPRD, som beklageligvis blev underkendt af Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, jf. formandens leder i Reserven 1/22.

FPS og HPRD mødtes på ny i maj 2022 for at genoptage forhandlingerne men strandede i samme problemstilling.

I februar 2023 mødtes FPS og HPRD på ny, og denne gang lykkedes det at opnå en aftale, der løser nogle af de rejste krav og giver et fornuftigt grundlag for at arbejde videre med de resterende krav under de kommende forhandlinger om OK 24, der indledes i december 2023. 

HPRD Aftaleudvalg

Foreningen blev meddelt forhandlingsret den 20. april 1922.

HPRD er ikke medlem af nogen af de fire centralorganisationer og forhandler derfor selvstændigt overenskomst på baggrund af den ramme, der er aftalt mellem Medarbejder og Kompetencestyrelsen (MEDST) under Finansministeriet og Centralorganisationernes Fællesudvalg(CFU) som forhandler for Tjenestemænd og Akademikerne som forhandler for Overenskomstansatte.

HPRD’s aftaleudvalg bemandes fra gang til gang i forbindelse med overenskomstforhandlinger. Formanden for aftaleudvalget udpeges af HPRD Hovedbestyrelse og refererer direkte til denne. Formanden for aftaleudvalget sammensætter selv bemandingen af udvalget, idet dog den til enhver tid siddende HPRD formand og HPRD sekretariatschef altid indgår i udvalget. Udvalgets repræsentanter fremgår af hjemmesiden og kan kontaktes via denne.

FPS administrativ vejledning for beredskabsofficerer af reserven og officerer af reserven i Forsvaret

https://medarbejder.forsvaret.dk/globalassets/hr-portal/dokumenter/2020/reserven/-vejledning_til_beredskabsofficerer_og_officerer_af_reserven-.pdf 

 Har du spørgsmål, beder vi dig om at kontakte sekretariatet via hprd@hprd.dk